dimecres, 24 de novembre del 2010

Cigrons cuits

Doncs la primera entrada la vull fer de llegums cuits. Ja no hi ha gaire gent que es dediqui a coure's els seus propis llegums (joves i grans!) perquè es creu que porta molta feina però no és pas cert. Porta molt temps (que és el que deu crear la confusió) però no pas feina.

Bé, a diferència del que es podria pensar, no tots els llegums es couen igual així que no prengueu aquesta recepta com a base per coure la resta de llegums perquè no és correcte (potser podria servir però com que un altre dia parlaré dels altres llegums... podreu aguantar l'espera, oi???).

Per a fer-ho necessiteu:
- Cigrons secs
- Aigua
- Sal
- Una olla on hi pugui cabre mínim el doble del volum dels cigrons secs

Agafeu els cigrons i els esvandiu amb aigua. Poseu l'olla amb aigua a bullir. Quan l'aigua bulli hi tireu els cigrons i sal i els feu escaldar uns minuts. Apagueu el foc i els deixeu tapats tota la nit (com més temps passi millor). L'endemà els escorreu i els torneu a posar a l'olla amb el doble d'aigua i amb sal abundant (a proporció dels cigrons que hi hagueu posat, que no us quedin salats però!) i els poseu a coure amb el foc fort i quan bullin traspasseu-los al foc petit i al mínim i els deixeu allà durant una bona estona. Com diu la meva padrina "des que surt de missa fins que es posa a fer el dinar" (jejejeje) que traduït en hores equivaldria a unes 3 hores i 1/2.

I ja està! Ja tenim els cigrons cuits! Facilíssim, no? I a sobre és baratíssim! Jo he posat horaris de padrina però la idea és que reposin unes 12h mínim (24h no els hi fan cap mal si us va millor per compaginar horaris) i que després coguin unes 3-4 hores. I res més! (és un dels llegums més senzill de coure però també és cert que si els compares amb els llegums de pot són més durets, però es pot arreglar fent-los bullir més i llestos!).

Jo sempre aprofito per fer-ne més del que voldria menjar aquell dia i així en tinc de fets. Es poden guardar en bosses escorreguts al congelador, per exemple.

I amb els cigrons et pots fer hummus o una bona amanida o passats per la paella amb un ou dur.

Apa, salut i bons aliments!

dimarts, 23 de novembre del 2010

Comencem!

Sovint sembla que ser jove i menjar bé, bo i de qualitat és incompatible. Sembla que tot s'hagi de fer depressa i que com que mengem sucs de tetrabric sense sucre o melmelades de les que "es conceben com a menys prefabricades" per posar un exemple, ja estem cuidant la nostra alimentació sense parar a pensar que posant-hi una mica més de temps i ganes de fer-ho (és clar!) podem menjar molt millor i sa de veritat!

El que aniré posant en aquest blog no són pas receptes exòtiques ni grans exquisiteses sinó aquelles receptes i tècniques que sovint fan les padrines (o àvies com n'hi volgueu dir) i que molts (massa) joves ja no les fan (la vida ràpida i còmoda ens està fent perdre el plaer del bon menjar d'abans i d'ara) .

Moltes persones joves ens dediquem a fer manualitats i perquè no utilitzem la cuina com una manualitat més i a sobre ens serveix per menjar bé!? Jo sóc de les que prefereixo que no em donin pa del súper o enciam iceberg embasat i net o pits de pollastre en safata. Què hi farem... prefereixo un bon pa del forn "de veritat" del poble i un enciam meravella i un pollastre acabat de tallar a la carnisseria.

El meu objectiu, amb aquest blog doncs, és posar sobretot tècniques i no pas receptes (de receptes la xarxa ja en va plena!), és a dir, com fer els diferents llegums cuits o melmelades o conserves d'aliments que he aprés de la meva padrina o mare o d'algun llibre. I potser, de tant en tant, alguna recepta que altra.

Espero que sigui útil i si més no que serveixi per deixar escrits els bons consells que sempre em dóna la meva estimada padrineta!

Així que comencem!