dijous, 24 de febrer del 2011

Col-i-flor en vinagre

Si teniu hort o sou dels que només compreu verdura de temporada o dels que feu cistella ecològica (que et posen el que hi ha a l'hort i llestos) sabreu que és època de col-i-flor. I això vol dir que pots arribar a tenir més existències de col-i-flor de les que pots ingerir.

Per això, la proposta que us faig avui és per poder aprofitar la col-i-flor tot l'any. Però, potser, senzillament us agrada aquesta verdura i voleu aprofitar que n'és l'època per a fer-ho.

El fet és que sigui el que sigui aquí us en deixo la preparació que és tan simple com agafar una col-i-flor i trossejar-la deixant les flors (o com es diguin, suposo que ja m'enteneu) senceres. Llavors, ben netes i seques, les poseu en pots de vidre. I tot seguit hi afegiu vinagre de vi negre cobrint-les per complet. Tapeu els pots ben tapats i llestos! En un parell de setmanes ja la tindreu a punt.

Es pot conservar molt temps amb aquesta tècnica però com més li deixeu (1 any per exemple) més forta de gust quedarà i algunes parts s'estobaran per la cocció del vinagre. Tingueu en compte.

I per menjar-vos-ho, us proposo fer un trinxat de col i patata i un tall de botifarra negra i una arengadeta i aquesta col-i-flor amanida amb sal i oli. Mmmmmm! Sóc una pagesa, ho sé! Però queda boníssim! A veure si us agrada!

Salut i bons aliments!

4 comentaris:

  1. Ostres Elisenda! has donat en el clau. Nosaltres anem a buscar una cistella ecològica cada setmana i efectivament darrerament estem plens de col-i-flor! És una molt bona opció la que proposes (creus que es pot fer amb algun altre tipus de vinagre? nosaltres comprem el de poma)...també el trinxat...llàstima que on visc (al país basc) no hi ha botifarra negre!
    La recepte que fem últimament la vam trobar per Internet. És col-i-flor a la gallega, crec. Es bull i s'afegeixen alls fregits amb pimentón (pebre vermell?).
    Merci per les idees!

    ResponElimina
  2. Doncs no ho sé pas si es pot fer amb vinagre de poma... prova-ho i ens ho comentes. Suposo que sí, perquè és vinagre igual però ja ho investigaré.
    Jo ho proposo amb vinagre de vi perquè és una recepta que he extret dels meus padrins paterns i suposo (com molta gent de pagès) que al tenir vinya i fer-se el vi, ells sempre feien servir vinagre de vi (que ja explicaré com fer-ne un altre dia...).

    Quina llàstima lo de la botifarra negra...

    És una bona proposta la del toc gallec a base d'alls i pebre vermell! Nosaltres a vegades li posem un cop al plat ja bullida una salsa que porta oli d'oliva abundant, ou dur trossejadet petit, ceba crua trussejada petita, julivert també petit i sal. Queda molt bo, també!

    Apa, bon profit!

    ResponElimina
  3. Ostres. salsa apuntada també. mmmm, quina temporada de col-i-flor que ens espera!

    ResponElimina
  4. Per cert! M'he despistat i a la salsa li falta un ingredient molt important: trossets d'oliva verda. És per això suposo que algun cop n'he sentit dir Salsa Verda.

    ResponElimina